Ypatingas vitaminas
Žmonėms, kurių kraujyje per mažas vitamino D kiekis, patariama organizmą stiprinti šio vitamino turinčiais maisto papildais, nes šitaip sumažinama mirties, kilusios dėl įvairių negalavimų, rizika, praneša portalas Medline Plus.
Išanalizavę daugiau nei 10,000 pacientų duomenis, Kanzaso universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad 70 procentų pacientų pasižymėjo vitamino D stoka ir turėjo didesnę riziką susirgti širdies ligomis.
Vitamino D trūkumas organizme kone padvigubina mirties riziką, o atstačius vitamino D kiekį ši rizika sumažėja net 60 procentų.
„Mes tikėjome, kad egzistuoja ryšys tarp širdies ligų ir vitamino D trūkumo ir buvome nustebinti, kaip stipriai jis pasireiškia," teigė dr. James Vacek, Kanzaso universitetinės ligoninės ir medicinos centro kardiologijos profesorius.
Vitamino D stoka siejama su įvairiomis ligomis, tačiau keletas atliktų tyrimų parodė, kad maisto papildai gali padėti tų ligų išvengti.
Dr. Vacek su komanda peržvelgė 10,899 suaugusiųjų duomenis, kurių vitamino D kiekis kraujyje buvo ištirtas Kanzaso universitetinėje ligoninėje ir išsiaiškino, kad daugiau nei 70 procentų pacientų turėjo mažiau nei 30 nanogramų vitamino D mililitre, kas laikoma tinkamu kiekiu gerai sveikatai palaikyti.
Išnagrinėję pacientų ligos istorijas, vartojamus medikamentus ir kitus faktorius, kardiologai išsiaiškino, kad žmonės, kurių organizme buvo per mažas vitamino D kiekis, buvo daugiau nei du kartus linkę sirgti diabetu, 40 procentų buvo linkę į aukštą kraujo spaudimą ir apie 30 procentų į kardiomiopatiją – širdies raumenų nusilpimą bei turėjo didesnę mirties riziką. Ši rizika sumažėjo 60 procentų ėmus vartoti vitamino D papildus.
Studijos iki galo nepatvirtina, kad vitamo D trūkumas yra pasireiškiančių sutrikimų pagrindinė priežastis. Kitos, jau egzistuojančios, ligos lygiai taip pat gali būti tolimesnių sveikatos sutrikimų priežastimi ir vitamino D kiekio pakitimų priežastimi.
Dr. Vacek teigė, kad nemaža dalis žmonių gali kentėti vitamino D trūkumą, nes apie 90 procentų šio vitamino turėtume gauti iš saulės spindulių ir tik 10 procentų iš maisto. Saulės spindulių ir odos sąveika sąlygoja vitamino D gamybą.
Kai kurie maisto produktai, tokie kaip riebi žuvis, kiaušiniai ir pieno produktai – vitamino D šaltinis. Kad gautume pakankamai vitamino D saulėtomis dienomis pakanka bent 20 minučių pabūti saulėje, tačiau daugelis žmonių labai nedaug laiko praleidžia lauke, teigia dr. Vacek.
Gydytojai perspėja, kad daugumai Lietuvos gyventojų nepakanka vitamino D, todėl tai gali lemti dažnus kaulų lūžius, dantų ligas, taip pat silpną bendrą imunitetą ir net polinkį į depresiją. Kaip rodo 2012 metais šalies laboratorijose atliktų bendrojo vitamino D kraujo tyrimų analizė, net 88,9 proc. atvejų buvo nustatyta, kad tiriami gyventojai kenčia dėl organizmui svarbaus vitamino D stygiaus. Pasak medikų, vitamino D ypač trūksta paaugliams ir vyresnio amžiaus žmonėms.
Ištyrę 1010 kraujo mėginių medikai nustatė, kad 23,2 proc. pacientų užfiksuotas kritinis vitamino D deficitas, 51,7 proc. – vidutinis nepakankamumas ir tik 14 proc. – nedidelė stoka. Likusių tiriamųjų kraujyje nustatytas rekomenduojamas vitamino D kiekis, tačiau jie sudarė tik 10,3 proc. visų mėginių, rodo medicinos įstaigų laboratorijų, priklausančių Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijai, duomenys. Tyrime buvo analizuojami 2012 metais atlikti bendrojo vitamino D kraujo tyrimų rezultatai.
Norint atstatyti vitamino D trūkumą organizme patariama vartoti vitamino D vitamino papildus,geriausia tinka FOREVER maisto papildai su vitaminu D